Een overzicht van onze buurtverbinders
Deze buurtverbinders vormen de bouwstenen binnen BuurtBij. Zij verbinden mensen en de buurt met elkaar door middel van het aanbieden van verschillende activiteiten. Kennis en ervaring worden gedeeld met de deelnemers. Zo komen we samen verder.
Welk talent heb jij in huis? En zou jij dat talent willen delen met anderen?
Dan is buurtverbinder zijn misschien iets voor jou..
Laat je inspireren door de drijfveren van onze buurtverbinders:
Leonie Zijp-Botman
DeugdCafé | Drumcirkel | Leesclub | ProefLokaal | Schooltuin | Vinylavond | Wandelingen
Ik ben Leonie Zijp-Botman en woon mijn hele leven in West-Friesland. Opgegroeid in de polder van Noorder-Koggenland, in een agrarisch gezin. Ouders die beide werkzaam waren op het land en in de schuur en zich inzetten voor de gemeenschap. Ik heb van jongs af aan meegeholpen op het bedrijf. Later heb ik gewerkt in de horeca en uiteindelijk 7 jaar lang als ergotherapeut in de revalidatie.
Sinds 10 jaar woon ik in de polder van Venhuizen, met mijn ondernemende man Bas en drie jonge en creatieve kinderen.
Motivatie
Wat mij drijft binnen het werk als ergotherapeute is: Gebruik maken van de mogelijkheden die iemand bezit. En hiermee mensen in staat stellen om te doen wat voor hen van betekenis is. Dat is wat ik nu toe pas in mijn huidige activiteiten.
Het initiatief BuurtBij ben ik gestart om mensen bij elkaar te brengen, interesses te delen en elkaars talenten te benutten. Zo komen we letterlijk en figuurlijk samen in beweging. Dat is wat ik bij mijzelf toe pas en wil dat graag delen.
Bij de verschillende activiteiten die ik organiseer, delen de buurtbewoners hun interesses. Dat verbindt en geeft veel plezier. Samen iets doen en tegelijkertijd in gesprek zijn, worden kennis en ervaring gedeeld.
Een goed gesprek, wandelen, tuinieren, in de keuken bezig zijn, samen eten en koken, een goed boek lezen zijn voor mij betekenisvolle en ontspannen activiteiten.
Samengevat is het BuurtBij initiatief voor mij een prachtige hobby, waarin ik de tijd vergeet en me helemaal thuis voel. Dit is tevens een mooie manier om ons welbevinden te vergroten.
Mijn motto is: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.‘ (Pippi Langkous)
Annemieke Luursema-Koorn
Sally Starter – bak je eigen brood
Ik ben Annemieke Luursema, 56 jaar en ben geboren en getogen in Amsterdam/ Amstelveen. Na een opleiding in de grafische sector ben ik beland in de Bijenkorf als sales medewerker en heb daar bijna 20 jaar met plezier gewerkt. Via een beddenzaak en een thuiszorg winkel was mijn laatste baan webcare medewerker bij KWF kankerbestrijding tot begin 2023.
Sinds september 2022 zijn mijn man (Hans) en ik verhuisd naar Wijdenes. We hebben het hier erg fijn en genieten volop. In het begin ben je nog zoekende van wat er te doen is hier in de buurt en waar zit waar.
We hebben Leonie ontmoet en hebben ons gestort op het buurtverbinden en samen krachten bundelen. Tevens zijn Hans en ik in de historie van de verzetsgroep Sally hier in Wijdenes gedoken. Ik zoek veel zaken op en uit en Hans geeft inmiddels historische wandelingen hier in het dorp om het verhaal niet te vergeten.
Loop een keer mee.
We wandelen en fotograferen graag en gaan op stap naar de diverse andere dorpen hier in de buurt om deze te ontdekken.
Door een ziekte vroeger heb ik een lichte handicap en daarom zullen jullie mij bij het wandelen vaak met een Leki wandelstok zien lopen. Links mis ik ook wat gezichtsveld, dus mocht ik je een keer niet groeten of zien als je links van mij staat of loopt dan weet je hoe dit komt.
We genieten ook erg van onze tuin en krijgen toch nog groene vingers. Lezen is ook een fijne hobby en zelf brood bakken is echt heerlijk. Het huis ruikt dan lekker en het eten van een vers sneetje zelf gebakken brood is echt verrukkelijk. Het bakken van zoetigheden zit in mijn familie, verwacht geen ‘design’ taarten, maar gewoon lekkere versnaperingen. Koekjes, cake en taart.
In Amstelveen ben ik jaren vrijwilliger van de KWF kankerbestrijding geweest en dat gaf me veel voldoening. Nu geeft het spitten in de geschiedenis van de verzetsgroep Sally mij veel positieve energie en ben ik er trots op te wonen in de prachtige nieuwbouwwijk met de naam plan Sally. Onlangs heb ik ontdekt dat mijn roots in deze streek liggen, vandaar dat ik mij hier zo thuisvoel.
Ik sta positief in het leven en ik hou van mensen om me heen en ben ook benieuwd naar ieder zijn verhaal en interesse. Wat is jouw passie en wat zijn jouw drijfveren?
Hans Luursema
Historische Wandeling
Ik ben Hans Luursema, 65 jaar, geboren in Groningen en via Heiloo en Amstelveen samen met Annemieke terecht gekomen in het mooie en rustige Wijdenes.
Na het afronden mijn studie economie aan de VU in Amsterdam moest ik nog in militaire dienst. Dat werd uiteindelijk pelotonscommandant van een mortierpeloton in Seedorf (toen nog) West-Duitsland. De Koude Oorlog was toen op zijn hoogtepunt. Mijn kijk op vrijheid is daar sterk door beïnvloed. Geweldige tijd beleefd en fantastische vrienden aan overgehouden.
De laatste 10 jaar gewerkt als financieel directeur bij een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking met de focus op het helpen van lokale ondernemers met kennis en ervaring van experts. Diverse landen bezocht waaronder Haïti, het armste land op het Westelijk Halfrond. Dan besef je je des te meer hoe goed we het hier hebben. Het helpen van mensen die het minder hebben geeft veel voldoening.
Inmiddels met vervroegd pensioen en dat bevalt uitstekend.
In Wijdenes hebben Annemieke en ik ons verdiept in de geschiedenis van de verzetsgroep Sally. Militaire geschiedenis was altijd al één van mijn interesses en het verhaal van Sally is echt heel bijzonder. Via de BuurtBij organiseren we hierover historische wandelingen. Elke keer ontdekken we weer nieuwe informatie en we hebben inmiddels contact met diverse nabestaanden van leden van de verzetsgroep. Tevens penningmeester geworden van het lokale Oranjecomité. Erg betrokken mensen met hart voor de lokale gemeenschap.
Liefhebber van muziek, lezen, wandelen en fotograferen en altijd op zoek naar verbinding met mijn omgeving. Laat dat nu prima aansluiten bij de doelen en activiteiten van de BuurtBij.
Marianne Achterberg
Schooltuin Venhuizen
Ik ben Marianne Achterberg en een aantal jaren met pensioen. Ruim 20 jaar was ik een bekend gezicht op het Padland. Ook heb ik ruim 40 jaar ervaring met moestuinieren. Toen ik in 2023 op bezoek was op Texel hoorde ik tijdens het kamp van groep 8 over het schooltuin initiatief. Daardoor ben ik even gaan kijken en ben ik enthousiast geworden. Mijn ervaring en kennis breng ik graag over aan de leerlingen OBS ’t Padland in Venhuizen. Ook heel leuk om weer betrokken te zijn met de school waar ik heb gewerkt. Het is bijzonder leuk dat het lesgeven en het moestuinieren hier samen komt.
Bert Singer
Schooltuin Venhuizen
Ik ben Bert Singer, en een aantal jaren met pensioen. Ik heb jarenlang als leerkracht gewerkt in het basisonderwijs. Ik ben gevraagd om eens een kijkje te komen nemen op de schooltuin in Venhuizen. Leerlingen van ’t Padland krijgen daar een biologieles in de open lucht. Deze school is voor mij bekend werkterrein. Ik ben gaan helpen in de tuin en ben zo in mijn rol als leerkracht teruggekeerd in Venhuizen, nu als vrijwilliger in de schooltuin. Een mooie bezigheid en ontzettend leuk om met de leerlingen van groep 6 en 7 bezig te zijn.
Marije Delfsma
Rouwcafé
Ik ben Marije Delfsma, ik woon in Hem en werk als psychologe in Venhuizen.
Mijn praktijkruimte stel ik iedere eerste woensdag van de maand open voor het RouwCafé.
Het doel hiervan is om het thema Rouw en Verlies laagdrempeliger te maken en onder de aandacht te brengen. Zo gaan we samen de uitdaging aan om het taboe rondom dit onderwerp te doorbreken, want iedereen heeft te maken met Rouw en/of Verlies. Hoe ga jij hiermee om en wat kan je doen voor iemand die rouwt?
Wij geven tijd, aandacht en de ruimte voor rouw en verlies.
Samen hierover in gesprek gaan. Hoe ga jij hiermee om? Hoe kunnen anderen hierbij ondersteunen?
Tijdens mijn werk volg ik continu opleidingen en cursussen, onder andere over Rouw- en verliesbegeleiding en het werken met groepsdynamica en systemen. Ook ben ik werkzaam als Gestalttherapeut. Tevens ben ik lid van het Landelijk Steunpunt Verlies en post – HBO+ gecertificeerd rouw- en verliesbegeleider en oud collega’s ervaren mij als duidelijk, betrouwbaar, respectvol en iemand die echt kan luisteren.
Marije geeft zelf al aan; ‘Ik ben niet “zweverig” en ben gericht op praktische oplossingen.’
Anita Botman – Verdonk
Haak & Brei Café
Ik ben Anita Botman – Verdonk en ben al 45 jaar getrouwd met Kees. Moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Oma van 9 kleinkinderen. Na 36 jaar meegewerkt te hebben op ons Broccoli-bedrijf, stopte ik en ging mij toeleggen op mijn passie; handwerken.
Alles met draadjes vind ik leuk. Creëren van dingen. Ik heb leren spinnen, breien, haken, borduren. Heerlijk vind ik dat. Helemaal in mijn eigen wereld. Dit gun ik iedereen, weg van alle hectiek. Nieuwe dingen leren en toepassen, samen een leuk gesprek en verbindingen maken. Net als de draadjes die samen een creatie vormen, kan dat ook met mensen. Die samenkomsten zijn net zo zinvol als wat er uit je handen komt.
Heel veel plezier, dat gun ik iedereen.
Marga Krijtenberg
Koffie & Gesprek
Ik ben Marga Krijtenberg-Kamerman en ben in 1978 in Venhuizen komen wonen. Daarvoor woonde ik in de Haarlemmermeer. Ik ben 69 jaar en ben getrouwd met Cok Krijtenberg. We hebben twee kinderen en zes kleinkinderen.
Sinds 1984 ben ik actief bij de Hervormde kerk als Diaken. Een Diaken houdt zich bezig met de zorg voor mensen in nood, armoede, eenzaamheid en helpen in moeilijke situaties. Dit kan plaatselijk, regionaal/ landelijk en Wereldwijd zijn. Plaatselijk/ regionaal met persoonlijke gesprekken en Landelijk/ wereldwijd via instanties. Dit doe ik niet alleen maar met een heel team van de kerk.
Op initiatief van twee Syrische vrouwen hebben we een koffie/ thee gespreksochtend georganiseerd. Dit is zeer goed gegaan en nu komen we elke tweede woensdag van de maand om 10.00 uur bij elkaar in de Hervormde kerk. Het adres: Kerkweg 113 te Venhuizen.
Er is vrije inloop. Iedereen is welkom. We praten niet over geloof. Je bent niet verplicht om elke keer te komen. We gaan in gesprek met elkaar en ontmoeten op deze manier dorpsgenoten die we anders nooit spreken. Er zijn geen kosten aan verbonden. Dus ben je vaak alleen met de koffie, kom gezellig langs.
jouw naam
Buurtinitiatief
Zet jouw initiatief op de kaart!
Neem contact met ons op.
Bel of app Leonie 06-10387376
of mail naar info@buurtjemee.nl